30 Δεκ 2008

στη Θεσσαλονίκη…

Στις 31 Δεκεμβρίου του 1923 γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη ο Γιάννης Δαλιανίδης… Ξεκίνησε ως χορευτής, χορογράφος και ηθοποιός στο μουσικό θέατρο, όμως γρήγορα εκδήλωσε την αγάπη του για τον κινηματογράφο. Το 1949 εμφανίστηκε ως ηθοποιός στην ταινία «Δυο κόσμοι». Στα πρώτα του κινηματογραφικά βήματα, λίγο πριν το τέλος της δεκαετίας του ’50, γράφει το σενάριο για «Το τρελοκόριτσο» και σκηνοθετεί τη «Μουσίτσα» με την Αλίκη Βουγιουκλάκη. Το 1961, ο Γιάννης Δαλιανίδης πέρασε την πόρτα της «Φίνος Φιλμ», όπου έμεινε ως το 1977. Πρώτη του ταινία στην εταιρεία του Φιλοποίμενα Φίνου ήταν «Ο κατήφορος» και τελευταία του «Ο κυρ Γιώργης εκπαιδεύεται».
Δούλεψε ακαταπόνητα και επιδέξια, με τέχνη και τεχνική, στα κινηματογραφικά πλατό, γυρίζοντας ασταμάτητα κωμωδίες, κοινωνικά δράματα, αισθηματικές κομεντί και, βέβαια, τις μουσικές κωμωδίες του, αρχής γενομένης από το «Μερικοί το προτιμούν κρύο», εν έτει 1962. Σκηνοθέτησε όλους τους πρωταγωνιστές και τις πρωταγωνίστριες του ελληνικού θεάματος, ανέδειξε νέα πρόσωπα και συνεργάστηκε με τους σημαντικότερους έλληνες συνθέτες: Χατζιδάκις, Ξαρχάκος, Πλέσσας, Καπνίσης…
Είπε, πριν χρόνια, ο Γιάννης Δαλιανίδης σε μια συνέντευξή του στο Μάνο Τσιλιμίδη και στο περιοδικό «Σινεμά»: «Ζούσα με την επιθυμία να γράψω, να δημιουργήσω, να φτάσω… Να βρίσκομαι στο πλατό. Να γυρίζω ταινίες… Κυνηγούσα τη χαρά της δημιουργίας –όποια ποιότητα κι αν είχε αυτή η δημιουργία… Δεν ένιωσα ποτέ τη δύναμη που ίσως να είχα και πόσοι μπορεί να σκέφτονταν ότι πρέπει να με πλησιάσουν για να πάρουν μια θέση μέσα σε ό, τι έφτιαχνα… Ποτέ δε σκέφτηκα πόσο μισητός μπορεί να ήμουνα από κάποιους… Δικαιολογούσα απόλυτα αυτούς που με αντιπαθούσαν, ιδιαίτερα στο χώρο τον επαγγελματικό. Το χώρο των ανταγωνιστών… Εκείνο που προσπάθησα πολύ –με τις όποιες δυνάμεις είχα, στο κάτω - κάτω της γραφής, ήταν να κρατάω μια ποιότητα. Και αυτή η ποιότητα, κάθε μέρα που περνάει, επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι δεν μπόρεσαν να ξαναγίνουν τέτοιες ταινίες. Η δε αντοχή τους στην τηλεόραση, ύστερα από τόσα χρόνια; Μια αντοχή τρομακτική…».
Ο Γιάννης Δαλιανίδης άφησε ισχυρό το στίγμα του και στη μικρή οθόνη. Τόσο με το μυθικό, πια, «Λούνα Πάρκ» όσο και με μια πλειάδα εύθυμων τηλεοπτικών σειρών, που αγαπήθηκαν από το τηλεοπτικό κοινό. Αλλά και με μεταφορές δύο βιβλίων: το «Τρίτο στεφάνι» του Κώστα Ταχτσή και «Το χρώμα του φεγγαριού» της Αλκυόνης Παπαδάκη, με τη μουσική επένδυση του Σταμάτη Κραουνάκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: