7 Μαρ 2009

«Χειμωνιάτικος ήλιος»

Ήλιος χειμωνιάτικος
άρχοντας λαμπρός
και τα δευτερόλεπτα
πάνε πάντα μπρος...

Το Δεκέμβριο του 1986 κυκλοφόρησε ο «Χειμωνιάτικος ήλιος», ένας κύκλος δεκατριών τραγουδιών του Μάνου Χατζιδάκι σε στίχους του Νίκου Γκάτσου:

«Ασυλλόγιστα χρόνια», «Πώς να κρατήσω το φως που βασιλεύει», «Κορίτσι της νύχτας», «Χρόνε νυχτοπούλι παγερό», «Γκρεμίσαμε τα φράγματα», «Έτσι πάει ο κόσμος», «Χειμωνιάτικος ήλιος», «Τα παιδιά της καταιγίδας», «Έπεσε η κυβέρνηση», «Έγκλημα και τιμωρία», «Λάουρα», «Στον ποταμό τον Πάμισο», «Κυρά του κόσμου».
Τα τραγούδια του δίσκου ερμήνευσε, με μέτρο και λιτότητα, ο Μανώλης Μητσιάς.
Ο «Χειμωνιάτικος ήλιος» είχε τη δική του δισκογραφική… περιπέτεια. Ηχογραφήθηκε και κυκλοφόρησε δύο φορές, αφού ο Μάνος Χατζιδάκις, ύστερα από μια σειρά συναυλιών, αναθεώρησε τόσο την ερμηνεία όσο και την ενορχήστρωση του συγκεκριμένου υλικού.
«Ζήτησα από την εταιρεία Μ. Μάτσας» -γράφει ο Μάνος Χατζιδάκις στο ένθετο του δίσκου- «να επαναλάβω την ηχογράφηση του Χειμωνιάτικου ήλιου και να ξανα- κυκλοφορήσει ο δίσκος με άλλο εξώφυλλο και την καινούργια ηχογράφηση. Η εταιρία το δέχτηκε και την ευχαριστώ. Οι λόγοι, απόλυτα καλλιτεχνικοί, μ’ οδήγησαν ύστερα από τις καλοκαιρινές συναυλίες να αναθεωρήσω την ερμηνεία και την ενορχήστρωση των τραγουδιών. Νομίζω πως μ’ αυτή την έκδοση σας δίνω το έργο, έτσι όπως ακριβώς το συνέλαβα ως συνθέτης. Βλέπετε, έκανα κι εγώ σχεδόν ένα χρόνο για ν’ αντιληφθώ τι πα να πει Χειμωνιάτικος ήλιος. Εσείς μπορείτε να τ’ ανακαλύψετε σε δύο, σε τρία ή και σε περισσότερα χρόνια. Θα σας περιμένω!».

Δεν υπάρχουν σχόλια: