11 Απρ 2009

«7 Παρακλήσεις»

Το 1985 κυκλοφόρησαν οι δισκογραφικές «7 Παρακλήσεις». Ο Σταμάτης Σπανουδάκης μελοποίησε -με το δικό του «τρόπο»- και η Ελένη Βιτάλη ερμήνευσε κείμενα από την υμνογραφία, κυρίως, της Μεγάλης Εβδομάδας. Τα ερμήνευσε μοναδικά και συγκινητικά, με καθαρότητα και κατάνυξη:
1. Μυστικός Δείπνος
2. Τον δι’ υμάς Σταυρωθέντα
3. Ευλόγει η ψυχή μου τον Κύριον
4. Εξελού με Κύριε
5. Ανυμνούμεν Λόγε
6. Ει Αληθώς
7. Κλίνον Κύριε το ους Σου
8. Απόηχος
9. Ευλόγει η ψυχή μου τον Κύριον

Γράφει ο Σταμάτης Σπανουδάκης: «Οι 7 Παρακλήσεις είναι ένας πολύ προσωπικός δίσκος… Ο λόγος για τον οποίον μελοποίησα αυτά τα κείμενα δεν είναι επειδή με συγκινούν σα λογοτεχνικά κείμενα ούτε ότι σκοπεύω να κάνω κάποια πρόταση για σημερινή εκκλησιαστική μουσική. Απλώς, δεν μπορούσα να βρω καλύτερα λόγια για να εκφράσω την αγάπη μου στο Χριστό από αυτά των ψαλμωδών…».

Η πρώτη δισκογραφική «συνάντηση» του Σταμάτη Σπανουδάκη με την Ελένη Βιτάλη έγινε το 1982 με το άλμπουμ «Κύριε των δυνάμεων», στο οποίο συμμετείχε και ο Γιάννης Κούτρας. Το 1984 ο Σταμάτης Σπανουδάκης έγραψε τη μουσική για την ταινία του Γιώργου Τσεμπερόπουλου «Ξαφνικός έρωτας» και η Ελένη Βιτάλη τραγούδησε εξαιρετικά το τραγούδι των τίτλων: «Έλα λίγο, μόνο για λίγο, ζω και ξαναζώ…».
Ο πρώτος δίσκος με τραγούδια του Σταμάτη Σπανουδάκη για την Ελένη Βιτάλη κυκλοφόρησε το 1988. Τίτλος του: «Και μπήκαμε στα χρόνια». Ο Σταμάτης Σπανουδάκης υπογράφει τη μουσική και τους στίχους στα εννιά από τα δέκα τραγούδια της έκδοσης:
«Χαιρετώ», «Σε παράλογη ταινία θεατής» (σε στίχους του Αντώνη Ανδρικάκη), «Πάμε γι’ άλλες πολιτείες», «Στο Πήλιο», «Είμαι όλα και κανένα», «Και μπήκαμε στα χρόνια», «Αυτά παθαίνει μάτια μου», «Δυο πόρτες έχει η ζωή», «Φωτιά», «Συνάντηση».
Τα τραγούδια «Και μπήκαμε στα χρόνια», «Ξαφνικός έρωτας» και «Αυτά παθαίνει μάτια μου» ηχογραφήθηκαν ξανά με τη φωνή της Ελένης Βιτάλη: Το πρώτο -accapella- στον δίσκο «Το τραγούδι γυμνό» (1992) και τα άλλα δύο -live- στο cd «Προσκήνιο», από τις εμφανίσεις της Βιτάλη στο «Αερικό» την άνοιξη του 2000.

Δεν υπάρχουν σχόλια: