29 Ιουλ 2009

Στη Λευκάδα...

Λιμάνι στη Λευκάδα πιάνει η περίφημη Συλλογή Κωστάκη του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης. Και μέσα από 43 έργα της Συλλογής όχι απλώς συμμετέχει σε ένα από τα παλαιότερα πολιτιστικά φεστιβάλ στην Ελλάδα -τις «Γιορτές Λόγου και Τέχνης», που γιορτάζουν τα 54 χρόνια τους- αλλά παρουσιάζει και σημαντικά έργα σε ακόμη μία περιοχή της περιφέρειας, καθώς ήδη έχει «συστήσει» στους φιλότεχνους των Χανίων, του Ρεθύμνου, της Ξάνθης, της Καβάλας, της Λάρισας, της Νάουσας και της Δράμας «θησαυρούς» των συλλογών .
Ένα δίπολο περιμένει όσους φτάσουν στο νησί του Ιονίου για να πάρουν μια γεύση της πολύτιμης συλλογής -μία από τις σημαντικότερες ανά τον κόσμο συλλογές ρωσικής πρωτοπορίας- που αριθμεί περισσότερα από 1.270 έργα: το δίπολο «Αντικειμενικό - Μη Αντικειμενικό», μέσα από έργα που αποτυπώνουν τα σπουδαιότερα κινήματα όπως ο συμβολισμός, κυβοφουτουρισμός, σουπρεματισμός, κονστρουκτιβισμός κ. ά.
Ο πρώτος άξονας της έκθεσης αφορά έργα παραστατικά, στα οποία κυριαρχεί η απεικόνιση του αντικειμένου. Η δεύτερη θεματική ενότητα αναφέρεται στη μη παραστατική τέχνη, όπου κυριαρχούν οι πειραματισμοί στη φόρμα, τη γραμμή και τον όγκο, επιδιώκοντας να αναδειχθεί ο πειραματικός και δυναμικός χαρακτήρας της τέχνης που αναπτύχθηκε στη Ρωσία τις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα, μιας τέχνης που κατέχει ιδιαίτερη θέση στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού μοντερνισμού.


Η έκθεση «Αντικειμενικό - Μη Αντικειμενικό» έως και τις 31 Αυγούστου στην αίθουσα εκθέσεων του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Λευκάδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: