12 Δεκ 2009

Ελένη & Σουζάνα Βουγιουκλή

Η Ελένη και η Σουζάνα Βουγιουκλή ξεκίνησαν από πολύ νωρίς να πειραματίζονται με τις δυνατότητες που μπορεί να προσφέρει η ανθρώπινη φωνή, ως εγγενές μουσικό όργανο.
Το 1997 έδωσαν την πρώτη τους συναυλία ως «Βόρειο Σέλας» με ρεπερτόριο από τραγούδια a cappella, χωρίς όργανα, βασισμένα μόνο στη φωνή. Ένας λόγος για την προτίμηση τους στο a cappella είναι το ότι τα περισσότερα τραγούδια τους είναι παραδοσιακά, καθιστικά - αφηγηματικά.
Φυσικά ο κύριος όγκος των τραγουδιών τους παρουσιάζεται με τη συνοδεία κιθάρας, πιάνου και κρουστών που παίζουν οι ίδιες. Καθώς ο στίχος είναι ιδιαίτερα σημαντικός στα συγκεκριμένα τραγούδια, τα τραγουδάνε στην πρώτη γλώσσα και με σεβασμό στην προφορά και εκφορά της.
Το ρεπερτόριο τους αποτελείται από τραγούδια ρεμπέτικα και παραδοσιακά ελληνικά σε όλες τις διαλέκτους συμπεριλαμβανομένων ελληνόφωνων της Κ. Ιταλίας, πορτογαλέζικα fados, ισπανόφωνα, γαλλικά, ιταλικά, ρουμάνικα, τούρκικα, αραβικά, τσιγγάνικα, σέρβικα, αμερικάνικο μπλουζ και τζαζ, αρμένικα, σεφαραδείτικα, πομάκικα και βουλγάρικα.
Σ’ αυτό το ύφος κινείται και το πρώτο τους προσωπικό άλμπουμ «Ελένη και Σουζάνα Βουγιουκλή», που περιλαμβάνει 16 τραγούδια, στην πλειοψηφία τους παραδοσιακά.
Στο άλμπουμ συμμετέχει ο Χρήστος Θηβαίος (στο παραδοσιακό της Κ. Ιταλίας «Καληνύφτα»), ο Γιάννης Σπάθας (ηλεκτρική κιθάρα στα παραδοσιακά της Θράκης), ο Τάσος Καρακατσάνης (πιάνο) και ο Μανόλης Ανδρουλιδάκης (κλασική κιθάρα).
Οι αδερφές Βουγιουκλή συνολικά τραγουδάνε σε πάνω από 20 γλώσσες και διαλέκτους, τις περισσότερες από τις οποίες κατανοούν αρκετά καλά. Όλα τα τραγούδια τους ξεχωρίζουν για την εκφραστικότητα τους και την αντοχή τους στο χώρο και στο χρόνο και τα δουλεύουν πολύ καιρό πριν να τα παρουσιάσουν, ώστε να έχουν τη δυνατότητα να ανακαλύψουν πράγματα που δεν φαίνονται στα πρώτα ακούσματα.
Έχουν συνεργαστεί με πολλούς γνωστούς καλλιτέχνες όπως με τη Μαρία Φαραντούρη, τον Λουδοβίκο των Ανωγείων, τους Άβατον, πολλές φορές με τον Θανάση Γκαϊφύλλια, τον Ψαραντώνη και τον Βασίλη Λέκκα. Από το 2004, συνεργάζονται με το Ερευνητικό Εργαστήρι Παραστατικών Τεχνών ALMA KALMA, υπό τον σκηνοθέτη - ερευνητή Γιάννη Μήτρου ως performers-τραγουδίστριες.

Οι αδερφές Ελένη και Σουζάνα Βουγιουκλή την ερχόμενη Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου, στις 21.15 το βράδυ, θα τραγουδήσουν στην πόλη μας, στην αίθουσα της Ζ. Π. Α. Ιωαννίνων.
Την εκδήλωση διοργανώνει το ίδρυμα Κ. Κατσάρη.
Μια μέρα μετά, θα εμφανισθούν στην Πρέβεζα…


Δεν υπάρχουν σχόλια: